Här kan du läsa om de föreläsare som hålls under mässdagarna. Föreläsarna uppdateras kontinuerligt. Biljetter till föreläsningarna säljs genom Ticketmaster. Tänk på att du även behöver ha en entrébiljett den dagen du vill gå på en föreläsning.
Förtydligande: För att köpa föreläsningsbiljett till torsdag klicka på knappen nedan – gå in på ”Evenemang Väv2025- torsdag”, klicka på knappen ”Hitta biljetter”, då kommer de olika föreläsarna upp där ni kan beställa. Likadant för föreläsningar fredag – gå in på ”Evenemang Väv2025 – fredag”, och samma process som ovan. Köper ni en 3 dagars entrébiljett och vill köpa en föreläsningsbiljett måste ni gå in på respektive dag ”Evenemang Väv2025- torsdag” respektive ”Evenemang Väv2025 – fredag” för att hitta föreläsningsbiljetterna.
Torsdag den 25 september:

Vävrådets 5 stipendiater kommer att presentera sina verk.
Terese Molin – 2023, utbildad vid HDK-Valand. Examensarbete: Line vs Void undersöker abstraktion genom väv. Läs mer här!
Belinda Maria Gredig – 2024. Utbildad vid Textilhögskolan i Borås. Examensarbete: Urtica Dioica – curiosities handwoven – to -form. Vävda skulpturala former samt mixed material (glas) i klädesplagg. Läs mer här!
Fredrika Engberg Paulsrud – 2024. Utbildad på Handarbetets vänners skola, Högre textil hantverksutbildning. Examensarbete: Varde ljus undersöker ett modernt formspråk i en traditionell teknik, damast. Läs mer här!
Ytterligare 2 stipendiater kommer att utses 2025.
Torsdag 25 september kl 9.30-10.30

Olika tyger i två lager eller dubbelbindningar.
Den danska handvävaren Winnie Poulsen berättar om hur två lager olika tyg kan vävas tillsammans. Materialen kan vara av olika slag som t.ex lin och bomull, i antigen varp eller inslag, men också samma i varp och inslag. Att utforska hur vävar kan bli bubbliga är också spännande och vad de kan användas till. Du kommer också höra om hennes spännande färgkombinationer och varför just de färger passar ihop.
”Nu är det 70 år sedan jag började väva. Länge var det på en liten vävram, men då jag var färdig med skolan fick jag en Glimåkra 135 cm, 8 skaft, lodrät kontramarsch. Den har varit i huset sedan dess och många andra vävstolar har kommit in och ut, nu står den här än – och ensam. Som ung gick jag 5 år på kunskapsakademi, efter det vävde jag nästan bara mattor i några år. Då dessa erfarenheter blev till en liten bok, var det tid att gå andra vägar. Jag började väva brukstextilier, något som gick bra att tvätta i tvättmaskinen. Genom hela mitt vuxna liv har jag alltid undervisat, i Danmark, Sverige, Tyskland, Schweiz, Luxemburg och lite i Norge. Och så har jag i alla år vävt och skrivit till Vävmagasinet (nu VÄV). Jag har provat att väva det mesta, damast, dräll, dubbelväv, och mycket tuskaft, gärna i solfjärdsked. Jag är förtjust i lin, tycker om ull, kan inte vara utan bomull och måsta njuta av silke. Jag hoppas att kunna väva till min sista dag.”
Torsdag 25 september kl 11-12

Vävens lager – från vision till funktion
Estelle Bourdet beskriver hur hon i sitt arbete utforskar traditionellt hantverk och hur nya idéer föds i dagens kontext. Genom att experimentera med material och tekniker skapar hon textilier som inte bara fyller en funktion, utan också bär ett uttryck som speglar både kreativitet och hållbarhet. Hur har visioner, processer och idéer utvecklats, och hur följer de hennes skapande idag?
Estelle Bourdet är vävare och textildesigner, bosatt i Norge med rötter från Schweiz och Sverige. Hon arbetar med handvävda textilier som förenar tradition och samtida uttryck, med fokus på hållbarhet och unika material. Genom beställningar och utställningar har hon utvecklat ett eget uttryck i sina vävar som speglar en stark relation mellan hantverk, funktion och konstnärlig vision.
Torsdag 25 september kl 13-14
Foto Emelie Sigridsson

Harklöver, Himmelsljus och Höstplöjning – tre hemslöjdsmattor.
Föreläsare Gunilla Mattsson
Det är bara några av alla de mattor som under åren vävts vid hemslöjdsföreningarnas ateljéer runt om i landet, en verksamhet som idag är en nästan bortglömd del av vår svenska textilhistoria. Efter ett brokigt yrkesliv bland annat som projektledare och handläggare inom hemslöjd och närliggande områden har Gunilla Mattsson de senaste åren rest runt och ”grävt” bland alla bevarade skisser och arkivhandlingar för att samla uppgifter om denna stora produktion och verksamhet. I föredraget berättar hon om ett axplock av dessa mattor, om formgivarna och vävningen.
Torsdag 25 september kl 14.30 – 15.30.
Fredag den 26 september:

I rött svart och vitt, Sara Lidmans Språkdräkter -textilspår i litteraturen.
I det här föredraget berättar litteraturforskaren Annelie Bränström-Öhman om sin bok Sara Lidmans språkdräkter (Ellerströms 2003), där hon följer tygspåren genom Lidmans författarskap, främst i romansviten Jernbanan. Det handlar om den unge hjälten Didrik som rider in i historien på sin svarta häst, iförd bussargon, senare ikläds en brudgumskostym i vit vadmalsväv.
Annelie Bränström-Öhman är kulturskribent och professor i litterturvetenskap och genusvetenskap vid Umeå Universitet. För närvarande skriver hon en essäsamling med arbetsnamnet Att skriva en klänning, att sy en text. Om levda och litterära kläder från hemsömnad till romankonst.
Fredag 26 september kl 13-14

Lin – från tråd till tyg, Marie Ekstedt Bjersing
En lintråd, tunn eller tjock, spunnen av långlin eller blånor, för hand eller maskin. Det finns så många möjligheter av ett och samma råmaterial, linet. Vilken bindning ska sedan väljas och vilken täthet. Marie Ekstedt Bjersing delar med sig av hur hon arbetar med materialet, från tråd till tyg.
Fredag 26 september kl 14.30-15.30

Hållbara material, natur- och konstfibrer
Mats Johansson är senior textilrådgivare med över 40 års erfarenhet från forskning och utveckling av olika sorters textila material och konstruktioner. Han arbetar i egen konsultfirma med textila utbildningar på skolor och företag samt med utveckling av nya fibermaterial och förbättrade produkter, alltid med fokus på funktion och hållbarhet. Mats drivs av en aldrig sinande nyfikenhet på material och människor. Hans föredrag kommer att ställa frågor som: Hur ser dagens textilfiberproduktion ut i världen. Vad är viktigt att ta med i en bedömning av vad som kan vara ett hållbart material? Vi startar i enkel material/ära och tar oss till en spaning om framtiden.
Fredag 26 september kl 11-12