Hoppa till innehåll

Utställningar

På VÄV2025 träffar du vävare och textilkonstnärer samt organisationer som arbetar för den textila konsten och vävningen. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.

Är du nyfiken på de olika föreläsarna? Klicka här!

Terese Molin

Terese Molin är en av 5 stipendiater som är utsedda av Svenska Vävrådet. År 2023 utbildad vid HDK-Valand. Examensarbete: Line vs Void undersöker abstraktion genom väv. Klicka på Läs mer för att läsa juryns motivation.

Belinda Maria Gredig

Belinda Maria Gredig, stipendiat – 2024. Utbildad vid Textilhögskolan i Borås. Examensarbete: Urtica Dioica – curiosities handwoven – to -form. Vävda skulpturala former samt mixed material (glas) i klädesplagg.

Fredrika Engberg Paulsrud

Fredrika Engberg Paulsrud, stipendiat – 2024. Utbildad på Handarbetets vänners skola, Högre textil hantverksutbildning. Examensarbete: Varde ljus undersöker ett modernt formspråk i en traditionell teknik, damast.


Vävda rum

Presentation av utställare i ”Vävda rum”:

Helena Bratt

Mitt Vävda Rum  – är ett rum vävt av minnen.

Tyget har jag hittat på en vind i ett uthus på en Hälsingegård. Troligtvis är tyget vävt för att spänna upp på vägg och måla på men blev liggande. Dikten har jag skapat utifrån en anteckning funnen i en gammal kokbok från en sedan länge bortgången släktning. Hon som skrev anteckningen levde och drev ett jordbruk tillsammans med en manodepressiv man som i perioder var inlåst på psyket. Den funna anteckningen kändes som ett tyst rop på hjälp.

Verket ”Måtte det vända snart” är skapat år 2023.

Elin Westlund 

Min ambition är att fylla så mycket som möjligt av min tid och min och andras omgivning med vävning. Jag arbetar mestadels med brukstextilier, för privata och offentliga miljöer. Vävning med struktur och textur, främst i ull och lin, som resulterar i textilier ämnade för ändamålet. Jag håller till i Långhed utanför Alfta i Hälsingland. Hemsida:  www.elinw.se

Katarina Brieditis

En textil är aldrig ensidig. Den kan ha en fram- och baksida, långsidor, kortsidor och ibland ett inre och ett yttre.  Konstruktionen i textilen är bindningar som leder en sida till den andra, som hakar i eller bryter av.  Det är mötet som skapar sidorna. Men alla sidor är en konsekvens av varandra – alltid en sida av en annan.

 Katarina Brieditis är formgivare, konsthantverkare och konstnär, verksam inom det textila fältet sedan sin examen från Konstfack (MFA) 1996. Hon har genomfört projekt och utställningar, föreläst och haft konstnärliga uppdrag i samarbete med textilproducenter, slöjdföreningar och designföretag.

Parallellt driver hon en textilateljé tillsammans med Katarina Evans, där de formger och producerar unika textilier. Tillsammans har de genomfört projekt som Do Redo, Re Rag Rug och Slipsfabriken, med fokus på textil hållbarhet, socialt ansvar och utveckling av hantverkstekniker.

Elena Esmail

Trådar och tryck hand i hand

Det är fascinerande när de lösa trådarna börjar ordna upp sig och genom sammanflätningar bildar geometriska mönster. Och mönster blir det alltid, även i tuskaften. Mitt uttryck i den textila världen är blocketrycket och i den (geometriska) sfären gifter sig  trådar, former och färger med varandra. I mitt ”vävda” rum kommer jag att visa textilier som fått nytt liv genom tryck på bitar från handvävda äldre linnelakan och dukar, som kommer från en släkt i Forsatrakten, Hälsingland. De som var lite missfärgade, de som var slitna och nötta av tidens tand. För mig blir det spännande att ge dem ett nytt liv och ett nytt sammanhang.


Region Gävleborg

Som värd för VÄV2025 uppmärksammar Region Gävleborg länets varierade och rika vävkultur.

Vävstugan i Utvalnäs förbereder sig för VÄV2025. Tema hälsa – havsbad, vi bor granne med havet. Vårt projekt är badlakan och fot-och sittunderlag.

Karin Amnå Lindberg om sin konst: ”I mitt skapande vill jag ge rum för tankar och reflektioner. Det textila arvet fascinerar mig, i mitt konstnärliga uttryck vill jag tillföra nya dimensioner. Sedan lång tid tillbaka har jag arbetat med lin i en egen teknik – det ömsom grova och blanka linet gestaltas i såväl väv som skulpturala objekt. Livet här runtomkring och i världen ger avtryck i min konst.”

Regina Mucwicki Mabrouk f 1960 i Hedesunda: Jag blev bergtagen av vävning redan som femåring hos Hedesundavävarna. Materialet, färgerna och friheten att uttrycka mina tankar i varpen gjorde att jag fastnade för bildvävning. Varje verk är unikt och formas intuitivt genom den kreativa processen. Jag har utvecklat min egen vävstil där konst och hantverk möts i en långsam, meditativ tradition. Utöver bildvävning har jag skapat tekniken textilmosaik, där vävda rutor och trianglar bildar repetitiva, abstrakta mönster. Geometri, färg och balans står i centrum. Vävningen är inte bara ett konstnärligt uttryck utan också en form av mindfulness. Den rytmiska processen skapar lugn, främjar närvaro och ger en djup känsla av harmoni – en läkande metod för både kropp och själ.

Hanebo Textil. Emilia Erlandsson Westlén driver sedan 2021 Hanebo Textil i Hälsingland, där hon handväver disktrasor, kökshanddukar och annat. Emilia utför själv alla led i processen med att ta fram sina långlivade och kvalitativa produkter i lin och cottolin. Hållbarhet präglar verksamheten som till stor del görs av skänkta garner vilket ger unika och föränderliga kollektioner.

Gästriklands Hemslöjdsförening erbjuder medlemmar i alla åldrar kunskap som bottnar i erfarenhet. Slöjden bygger på hållbarhet och resurssnålhet genom att vi skapar av det vi har tillgång till i Gästrikland. Att mötas i hantverk ger gemenskap. Fasadskylt med Gästriketuppen från den år 2007 nedlagda Hemslöjdsbutiken i Berggrenska gården, Gävle. Bilden är tagen av Berit Löfgren.

På Vävtorget visar Gästrike Hälsinge hemslöjdsförbund en varptyngd vävstol. I arkeologiska utgrävningar i Hälsingland har man funnit varptyngder av lera. Dels i Trogsta, Forsa socken men även i Högs socken i anslutning till Kungsgården. Fynden visar att människor i Hälsingland använt sig av en upprättstående vävstol. Den har vertikalt hängande varp som sträcks ut av sådana tyngder. Vävningen sker uppåt och väven rullas på tygbommen överst. En nytillverkad vävstol kommer att finnas på plats med möjlighet att prova på tekniken. 

Gästrike Hälsinge hemslöjdsförbund driver i samverkan med Region Gävleborg projektet Vävkalas med kalasvävar. Förbundet samlar vävare för att tillsammans arbeta med vävning utifrån länets rika utbud av tekniker, material och mönster och bjuder i denna utställning på kalasvävar från länets alla hörn.


Hedens Vävstuga Svärdsjö

Hedens Vävstuga Svärdsjö presenterar två fantastiska sniljemattor i ull, vävda
i en imponerande storlek. De vävdes någon gång under 50 – 60- talet av
Nina Brusén1916 -1991. Intrikata mönster som skickligt hanterades av Nina.
Nu kan du se dessa mattor men också ta del av en spännande teknik och gärna
prova på att väva.